Actualitat

Martín Blanco (Cs): “El nacionalisme institucional ha creat un clima hostil, el problema que hem vist amb Cercas ha passat també amb altres autors”

by cscatalunya — 26 abril 2021 @ 11:15
Comparte

El portaveu de Ciutadans a Catalunya, que lamenta “el buit institucional” a determinats autors perquè “això ens empobreix”, ha participat en una tertúlia literària amb el Nobel Mario Vargas Llosa i la diputada Anna Grau

Barcelona, divendres 23 d’abril de 2021.- “El nacionalisme institucional ha creat un clima hostil, el problema que hem vist amb Cercas ha passat també amb altres autors com Ferran Toutain o Valentí Puig, autors que han fet part de la seva obra en català però als quals se’ls fa el buit institucional a Catalunya”. D’aquesta manera ha valorat el portaveu de Ciutadans (Cs) en el Parlament de Catalunya, Nacho Martín Blanco, la situació que pateixen part dels principals referents culturals de Catalunya no vinculats al nacionalisme, durant una tertúlia literària amb el premi Nobel, Mario Vargas Llosa, i la diputada liberal, Anna Grau, centrada en l’obra magna de Joanot Martorell, Tirant lo Blanc, i com aquesta va influir en el Quixot, de Cervantes i el naixement de la novel·la moderna.

A raó del Tirant lo Blanc, els tres tertulians han posat de manifest com el bilingüisme a Catalunya és un patrimoni que fins i tot va lloar el mateix Cervantes després de llegir l’obra de Joanot Martorell i considerar-la la millor novel·la del món. No obstant això, Martín Blanco ha assenyalat que el bilingüisme ara està en qüestió perquè “el nacionalisme català ha odiat aquesta part de la cultura catalana que s’expressa en castellà i per això menysprea la llengua comuna”. Sobre aquest tema, el Nobel de literatura ha considerat “absurd” renunciar al privilegi del bilingüisme perquè “tancar-se en una llengua és confinar-se en una presó” i ha posat de manifest com Catalunya “ha retrocedit en aquest sentit” respecte als anys 70, quan ell va estar vivint en “aquesta Barcelona que era una ciutat europea quan la resta d’Espanya encara no ho era” i que es va convertir en capital cultural d’Espanya de la mà del poeta i editor Carlos Barral i l’agent literària Carmen Balcells.

També la diputada Anna Grau ha incidit en l’atac al bilingüisme natural de Catalunya per part del nacionalisme recordant com la Generalitat “té un pla que exclou als autors castellans”, aspecte que el Nobel peruà ha titllat de “tràgic”. “Catalunya té un avantatge sobre la resta d’Espanya i és que té una llengua modera i, a més, parla espanyol i això dona una riquesa i una visió del món més àmplia”, ha assenyalat Vargas Llosa.

Volver a ACTUALIDAD