Actualitat

Martín Blanco sobre la proposta per a eliminar de l’art. 2 de la Constitució la diferència entre nacionalitats i regions: “Ens portaria a un país més igualitari”

by cscatalunya — 24 maig 2022 @ 12:21
Comparte

El portaveu de Cs assegura que “qualsevol fórmula que no prevegi un mínim de 25% d'hores en castellà serà un subterfugi per a evitar el compliment de les sentències judicials”

Parlament de Catalunya, dimarts 24 de maig de 2022. El portaveu de Ciutadans (Cs) al Parlament, Nacho Martín Blanco, ha anunciat avui en roda de premsa que la formació taronja ha registrat a la cambra catalana una iniciativa legislativa davant el Congrés dels Diputats per a instar al govern d’Espanya a iniciar una reforma constitucional per a eliminar de l’article 2 la diferència entre nacionalitats i regions. Martín Blanco ha explicat que aquesta reforma “ens portaria a un país més igualitari, en el que es respecti la llibertat i la igualtat de tots els ciutadans” i “fugi dels privilegis i desigualtats entre ciutadans pel lloc on resideixen”. El portaveu taronja ha defensat la proposta “com a ciutadans de Catalunya que patim el menyspreu de les institucions autonòmiques dels successius governs de la Generalitat i també l’oblit del govern d’Espanya”.

El portaveu de Cs ha assegurat també que “qualsevol fórmula legislativa que no prevegi un mínim de 25% d’hores en castellà serà un subterfugi per a evitar el compliment de les sentències judicials”. Així s’ha referit al possible pacte sobre el català entre els partits nacionalistes, el PSC i els Comuns. Martín Blanco ha defensat la proposició de llei registrada pel seu partit basada en “el respecte al bilingüisme i a l’aspiració d’educar-se també en anglès” que es sosté en 5 punts: “la supressió definitiva de l’actual sistema monolingüe d’immersió lingüística; la institució del català, del castellà i l’anglès com a llengües d’aprenentatge en un 25% cadascuna, i el restant a elecció del centre educatiu per a compensar segons la realitat sociolingüística de l’entorn; català, castellà, anglès i aranès com a llengües vehiculars i d’aprenentatge a la Vall d’Aran; i un programa de capacitació intensiva C1 de llengua anglesa gratuït per a docents”. La formació taronja ja ha fet arribar aquesta proposta per carta al president del govern d’Espanya, al president de la Generalitat de Catalunya, a la ministra d’Educació i Formació Professional, al Síndic de Greuges, al Defensor del Poble i a l’Ombudsman europeu.

Volver a ACTUALIDAD