Actualitat

Cs presenta una moció als Ajuntaments per a rebutjar la reforma del delicte de sedició i la rebaixa de la malversació

by cscatalunya — 20 novembre 2022 @ 10:13
Comparte

El secretari d'acció institucional de Cs a Catalunya, Joan García, també demana penes més severes per a la malversació i sense possibilitat d’indult

Barcelona, diumenge 20 de novembre de 2022.- Ciutadans (Cs) ha anunciat la presentació d’una moció en tots els Ajuntaments d’Espanya en els quals té representació per a rebutjar la derogació del delicte de sedició del Codi Penal i rebutjar també que es canviï el delicte de malversació. El secretari d’acció institucional de la formació liberal a Catalunya, Joan García, considera “absolutament necessari” evitar la derogació del delicte de sedició prevista pel PSOE i Unides Podem perquè aquesta supressió “afebleix la protecció del nostre Estat Democràtic i de Dret, i ja hem vist a Junqueras dir que això ‘baixarà el preu de tornar a intentar’ donar un altre cop a l’Estat” com en 2017.

El també diputat autonòmic ha titllat d’“inadmissible” que el govern de la Nació estigui negociant la derogació d’aquest delicte tipificat en el Codi Penal “precisament amb les persones que van ser condemnades per això i indultades després per l’actual govern i que a més no sols no es penedeixen d’haver trencat la convivència a Catalunya, celebrat un referèndum il·legal sense cap garantia i declarar unilateralment la independència, sinó que amenacen amb tornar a fer-ho”. García ha recordat que la derogació proposada per PSOE i UP cerca una rebaixa de penes per aquests delictes “molt per sota de les dictades pel Tribunal Suprem contra els delinqüents del procés” i que, a més, beneficiaria als encara fugits de la justícia, com Carles Puigdemont.

El parlamentari taronja ha qüestionat els arguments “fal·laços” esgrimits pel Govern per a justificar la derogació, com ara que l’objecte de la mesura és homologar el delicte amb la resta de països europeus. “Doncs bé, a Alemanya l’alta traïció es condemna a entre 10 anys i cadena perpètua, a Bèlgica es pena de 20 a 30 anys qui intenti destruir o canviar la forma de Govern, a Itàlia un mínim de 12 anys, a Portugal de 10 a 20 anys i aquí PSOE i UP volen que es peni a un màxim de 5 anys, no veig l’homologació per cap costat”, ha assenyalat García. El polític taronja té clar que el motiu de fons d’aquesta maniobra “és mantenir en el poder a Pedro Sánchez” al preu de deixar “venuts i desprotegits” als constitucionalistes a Catalunya.

D’altra banda, García ha qüestionat també que el Govern intenti “legalitzar la malversació” sempre que els dirigents polítics implicats no s’hagin lucrat a títol personal tot i que hagin finançat amb diners públics les seves xarxes polítiques privades i clientelistes “que només busquen la perpetuació en el poder per temps indefinit, com va ocórrer amb els ERE del PSOE a Andalusia o la trama Gürtel del PP”. És per això que la moció que es presentarà als Ajuntaments demana continuar mantenint la mateixa pena per a qui cometi aquests delictes, amb independència si els fons públics es desvien per a lucre personal o no. “Més que rebaixes penals, el que haurien de rebre són condemnes més greus sense possibilitat d’indult perquè és un delicte que es pot donar de forma continuada”, ha finalitzat.

Volver a ACTUALIDAD