Actualitat

Ciutadans vol canviar l’Estatut de Catalunya per acabar amb la distinció entre “llengua pròpia” i impròpia, donant el mateix rang a català i castellà

by cscatalunya — 28 setembre 2023 @ 16:06
Comparte

• La formació també sotmetrà a votació el rebuig a l'amnistia perquè el PSC hagi de posicionar-se sobre aquest tema

Parlament de Catalunya, 28 de setembre de 2023. Ciutadans (CS) ha impulsat un tràmit parlamentari per a canviar la redacció de l’Estatut de Catalunya i acabar amb la distinció entre “llengua pròpia” i llengua impròpia. En aquest sentit, des del partit liberal es vol donar el mateix rang al català i el castellà, acabant així, de facto, amb “l’anomalia lingüística que suposa relegar la llengua majoritària dels catalans a una llengua estrangera”.

“És vergonyós que els mateixos que impedeixen que a Catalunya els alumnes puguin escolaritzar-se també en espanyol, llengua materna majoritària dels catalans, siguin els mateixos que estan imposant quines llengües es poden parlar al Congrés dels Diputats”, apunten fonts del partit. En aquesta mateixa línia es va expressar ahir el president de la formació a Catalunya, Carlos Carrizosa, qui va advocar per acabar amb les cessions a un independentisme insaciable al mateix temps que va denunciar que el PSOE està “desenvolupant el programa electoral de Puigdemont”.

Amb aquest canvi en l’Estatut, Ciutadans pretén passar pàgina a dècades de concessions a l’independentisme i de la política d’apaivagament assajada per PSOE i PP, a més de posar fi a l’arraconament que sofreix l’espanyol a Catalunya. Per això, també defensarà en el Ple de demà complir amb el 25% d’espanyol a les aules i eliminar el requisit lingüístic del català en l’accés a la funció pública.

A més, CS presentarà una proposta perquè el PSC hagi de posicionar-se respecte a l’amnistia. Carrizosa també va recordar a Salvador Illa en la sessió del dimecres que el líder dels socialistes catalans hauria de ser “el primer a aixecar la mà” davant Sánchez i la seva voluntat de concedir una amnistia. Per això, CS sol·licitarà “el rebuig a la impunitat dels delictes que es van cometre l’any 2017”, així com “la reivindicació de les accions que l’any 2017 van aturar el cop a la democràcia”.

Aquestes propostes polítiques se sumaran a un altre conjunt de reivindicacions que defensarà Anna Grau des de la tribuna del Parlament, com són l’alleujament fiscal a les famílies catalanes, la reducció de les llistes d’espera en sanitat, l’impuls al parc d’habitatge social o el restabliment de l’economia a Catalunya.

 

 

Volver a ACTUALIDAD