Actualitat

Ciutadans reivindica la llengua espanyola en la celebració de la Festa Nacional

by cscatalunya — 12 octubre 2023 @ 14:18
Comparte

El partit liberal demana canviar l’Estatut d'Autonomia per a donar el mateix rang al català i a l'espanyol, i acabar amb la distinció entre llengua pròpia i impròpia

Barcelona, dijous 12 d’octubre de 2023.- “Som molts més els catalans que ens sentim afortunats d’haver nascut o viure a Espanya, i per aquest motiu enguany Ciutadans el vol dedicar a un dels majors tresors que tenim, que és la llengua espanyola”. Així ho ha dit el president de Ciutadans (CS) a Catalunya, Carlos Carrizosa, en una roda de premsa prèvia a la manifestació pel Dia de la Hispanitat organitzada per Catalunya Suma. “Som el partit polític que ha introduït l’ús normal de l’espanyol en les institucions: és la llengua materna majoritària dels catalans”, ha declarat, per a afegir que “l’espanyol ens uneix a la resta dels espanyols i a tota la comunitat hispanoparlant”.

Per a continuar ampliant la defensa de l’espanyol a Catalunya, el partit liberal ha insistit en la necessitat de canviar l’Estatut d’Autonomia i eliminar el terme ‘llengua pròpia’, que estableix “desigualtat” entre l’espanyol i el català, i que “relega l’ús del castellà a un segon ordre”. “Hem d’acabar amb la distinció entre llengua pròpia i llengua impròpia, i donar així el mateix rang les dues llengües, català i espanyol, de les quals ens sentim orgullosos”, ha exposat. Per a reivindicar de manera festiva aquesta aposta decidida per l’espanyol, Ciutadans ha regalat durant la jornada d’avui exemplars de llibres escrits per autors en llengua espanyola.

D’altra banda, Carrizosa ha recriminat Pere Aragonès, president de la Generalitat, que no sigui a Madrid com la resta de presidents autonòmics per a celebrar el 12 d’octubre: “ens sembla vergonyós. S’ha buscat un viatge per a no ser present en a festa de tots els espanyols i menystenir a la majoria de catalans que ens sentim catalans, espanyols i europeus”. Sobre l’absència del líder del PSC, que es troba de viatge a Brussel·les, Carrizosa ha retret que “Salvador Illa tampoc ha estat celebrant la Festa Nacional que és un dia a reivindicar”, i ha recordat que “el PSC sempre ha posat bastons a les rodes perquè l’espanyol sigui llengua pròpia de Catalunya i vehicular en l’ensenyament”.

“Davant l’absència de Aragonès i ‘la campana’ que fa Salvador Illa a la Festa Nacional, Ciutadans sempre serà aquí per a reivindicar aquesta gran Catalunya, aquesta Catalunya plural que se sent orgullosa de ser catalana, espanyola i europea”, ha sentenciat Carrizosa.

Volver a ACTUALIDAD