Actualitat

Cs pressiona a Europa a la Generalitat i a Sánchez perquè compleixin amb el dret de les famílies catalanes a una educació també en espanyol

by cscatalunya — 25 gener 2022 @ 12:56
Comparte

Carrizosa i la delegació europea del partit liberal recolzen a Brussel·les la petició d'un pare perquè el Parlament Europeu vigili que es compleixi la sentència del 25% d'educació en castellà

Brussel·les, 25 de gener de 2022. El president de Ciutadans (Cs) al Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa, i els eurodiputats Jordi Cañas, Maite Pagazaurtundúa i José Ramón Bauzá han recolzat una petició al Parlament Europeu presentada per un pare de família, Jordi López, perquè la eurocámara vigili el compliment de la sentència que obliga a impartir un 25% de classes en castellà, davant la insubmissió declarada de la Generalitat de Catalunya i la posició tèbia i de perfil del Govern central.

Carlos Carrizosa ha assegurat que Ciutadans acudirà a totes les instàncies per defensar aquest dret a una educació també en castellà. “Hem portat això al Parlament, al Congrés, al Tribunal de Comptes, als tribunals de justícia. Ara, al Parlament Europeu, i acudirem a totes les instàncies que faci falta fins que els drets dels ciutadans es respectin. Serem una veritable gota malaia davant el règim nacionalista populista que ens governa amb la complicitat del Govern d’Espanya”, ha subratllat.

L’eurodiputat català, Jordi Cañas, ha assegurat per la seva part que els drets a Europa es respecten, però a Catalunya, no, i l’amenaça de la Generalitat d’incomplir la sentència del 25% és gravíssima. “Si Viktor Orban anunciés públicament que desobeirà una sentència del Suprem, tots parlaríem de vulneració de drets i instaríem la Comissió Europea que fes respectar la separació de poders. Perquè això passa a Catalunya”, ha denunciat.

L’objectiu de Ciutadans és que la Comissió Europea insti el Govern a obligar a la Generalitat a respectar les sentències judicials perquè afecten drets fonamentals de ciutadans europeus, ha explicat Cañas. En democràcia, els ciutadans tenen drets i no han d’exigir que aquests es compleixin i les institucions acatin les sentències que defensen aquests drets. “Sembla mentida haver d’estar a la casa de la democràcia explicant principis fonamentals: el dret d’uns pares al fet que s’apliqui una sentència judicial que els evita exposar-se públicament davant la Generalitat que els situa en el focus”, ha afegit.

També ha pres la paraula José Ramón Bauzá, expresident balear, qui el desembre passat es va reunir amb el comissari de Justícia, Didier Reynders, per denunciar el cas de Canet i reclamar a la Comissió que sigui exigent amb Espanya en el compliment de la llei i la protecció de les famílies. La situació de Catalunya es repeteix a més a les Illes Balears i la Comunitat Valenciana. “No podem exigir als pares que siguin herois. El seu únic objectiu és aconseguir la millor educació per als seus fills i no podem transformar el dret objectiu de qualsevol ciutadà espanyol en el fet objectiu que siguin herois per defensar l’aplicació de la Constitució i de la Carta Drets Fonamentals de la UE”, ha dit.

Maite Pagaza, per part seva, ha explicat que el treball de Cs Europa és exposar a la Comissió una qüestió que té a veure amb drets fonamentals dels ciutadans vulnerats en una part de la Unió. La delegació treballarà de manera responsable, ha afirmat, perquè l’Executiu comunitari actuï. “La Comissió pot assenyalar de la manera que correspongui a Espanya perquè s’actuï com han d’actuar les administracions: sense arbitrarietat ni discriminació. El que succeeix és una cosa tan brutal com que les pròpies institucions instin a l’assetjament dels qui no pensen com ells. El populisme quan s’assenta genera una distorsió en la mirada, però això és el que està succeint”, ha advertit.

Volver a ACTUALIDAD