Actualitat

Anna Grau (CS): “La ELA és molt cabrona, la política també ho és”

by cscatalunya — 6 juliol 2023 @ 10:44
Comparte

Grau ha recordat que la llei ELA impulsada per CS segueix bloquejada al Congrés per grups que la van votar a favor com el PSC, que al Parlament també ha votat amb Junts i ERC contra la proposta liberal de construcció de centres especialitzats d’ELA al territori “perquè tots els malalts en tinguin un accessible a menys de 30 minuts de casa, ja que els protocols d’ELA no s’apliquen a molts hospitals de Catalunya” i es regategen els recursos per a l’atenció domiciliària

Parlament de Catalunya, dijous 6 de juliol de 2023. “La ELA és molt cabrona, la política també ho és”. Així ho ha dit la diputada de Ciutadans (Cs) al Parlament, Anna Grau, en la seva intervenció davant de representants d’afectats per l’ELA (Esclerosi Lateral Amiotròfica) a la comissió de Salut que precisament acabaven de queixar-se de com de “cabrona” és aquesta malaltia. Grau ha fet seva literalment aquesta queixa i ha recordat que “Ciutadans va impulsar la Llei ELA per donar resposta a les dificultats que han d’afrontar pacients i familiars en el tractament d’aquesta malaltia” i ha carregat contra els “49 bloquejos de la llei ELA, perpetrats per grups que la van votar a favor per salvar la cara i que després l’han deixat a un calaix per no parlar-ne mai més”, referint-se al Partit Socialista.

La diputada de CS ha criticat que “els protocols d’ELA no s’apliquen a molts hospitals de Catalunya” i, per aquest motiu “vam proposar la construcció de centres especialitzats d’ELA al territori perquè tots els malalts en tinguin un accessible a menys de 30 minuts de casa”. “Aquesta proposta va ser refusada amb el vot en contra d’Esquerra i Junts i l’abstenció del Partit Socialista”, ha lamentat Grau. Ha agraït que aquests grups sí votessin a favor d’altres propostes liberals per a millorar el reconeixement de la dependència dels malalts i destinar molts més recursos a la investigació i a l’atenció sociosanitària a domicili, però ha expressat el seu escepticisme que tot això s’arribi a complir. També ha demanat “més i millor col.laboració público-privada amb entitats com la Fundació Miquel Valls, que assumeixen moltes cures de les que l’Administració es desentén i només reben un 20% de finançament públic, ni tan sols per la via de la concertació, sinó de la subvenció”.

“Els grups que voten en contra de la llei ELA o que no la volen aplicar no ho fan perquè siguin males persones, simplement el sistema no vol reconèixer que hi ha un col·lapse. Hi ha una descompensació entre la responsabilitat que els pacients carreguen i el suport que reben per part del sistema públic, que està enfocat a tapar els forats i no a solucionar els problemes”, ha sentenciat.

 

 

Volver a ACTUALIDAD