Actualitat

Ciutadans (CS) demana a la Comissió Europea i a l’Alta Inspecció d’Educació que es pronunciïn sobre el nou Decret lingüístic del Govern de la Generalitat

by cscatalunya — 21 juliol 2023 @ 11:21
Comparte

“Aquest decret busca blindar l'exclusió de l'espanyol de l'escola catalana malgrat les reiterades sentències que confirmen que vulnera els drets constitucionals dels alumnes catalans”, han argumentat.

Parlament de Catalunya, divendres 21 de juliol de 2023. Ciutadans ha mogut fitxa de nou davant l’anunci del Decret lingüístic impulsat per la Generalitat de Catalunya que pretén blindar el monolingüisme forçós en català i l’exclusió de l’espanyol a les escoles. L’eurodiputada liberal i vicepresidenta de la comissió de Llibertats Civils, Justícia i Interior del Parlament Europeu, Maite Pagazaurtundúa, ha enviat una carta a la Comissió Europea denunciant el Decret per contravenir les regles del dret comunitari contra la discriminació i les regles de lliure circulació en el mercat interior de treballadors, mentre que el president i la portaveu del Grup Parlamentari en el Parlament de Catalunya, Carlos Carrizosa i Anna Grau, han enviat una carta a l’Alta Inspecció d’Educació perquè aquesta no es deixi suplantar per la Generalitat i “actuï en compliment de les funcions legals que té encomanades”. Grau ja va anunciar aquesta setmana que CS “no descarta acudir a la via penal per a parar l’infame decret lingüístic del Govern” si es confirma que incorre en prevaricació.

“El Decret lingüístic suposa l’enèsima temptativa de burlar la Constitució espanyola, la llei d’Educació vigent al nostre país i reiterada jurisprudència del TC, TS i TSJC que garanteixen el dret a l’aprenentatge de l’espanyol en tot el territori nacional i condemnen els intents d’excloure aquesta llengua de l’ensenyament, de la cotidianeidad vehicular i fins de les activitats no docents dels centres educatius”, ha exposat Carrizosa en la carta dirigida a l’Alta Inspecció d’Educació.

Segons el president dels liberals a Catalunya “no és la primera vegada que la Generalitat i el seu model d’immersió lingüística forçosa en català xoquen amb el nostre marc legal i de llibertats”. Carrizosa percep el Decret com “un intent de blindar els abusos existents en lloc de corregir-los” i ha advertit del perill que el seu objectiu real sigui “aixecar més obstacles en el camí de tots aquells que reclamin els seus drets lingüístics”. CS adverteix en el seu escrit que si l’Alta Inspecció d’Educació no es posa en marxa i fa valer la seva potestat de “vetllar pel ple i obligat compliment dels preceptes constitucionals i les sentències judicials”, la Generalitat tractarà d’arrogar-se aquesta funció i imposar la seva visió “injusta” del marc normatiu i de llibertats.

Per part seva, Maite Pagazaurtundua ha remès íntegrament a la Comissió Europea el Projecte de decret del règim lingüístic del sistema educatiu publicat el dilluns per la Generalitat de Catalunya.

La carta enviada per Pagazaurtundua adverteix que Catalunya ha entrat en una nova fase en la qual es vol donar aparença de naturalesa legal una clara discriminació cap als castellanoparlants, quan aquesta discriminació ja ha estat clarament desautoritzada pels tribunals. “Aquest decret busca dotar de cobertura al flagrant incompliment de les reiterades sentències que confirmen que l’exclusió de l’espanyol com a llengua d’aprenentatge en el sistema educatiu vulnera els drets lingüístics dels alumnes catalans”, indica Pagaza. A més, ha argumentat que el Decret “és un desafiament obert a l’Estat de Dret i un qüestionament de l’ordre judicial establert per part d’una regió autònoma que juga amb la seva potestat competencial per a intervenir en els drets democràtics i constitucionals dels ciutadans”.

Volver a ACTUALIDAD