Actualitat

CS presenta una llei per a liberalitzar l’ús de les llengües en el comerç: “L’assetjament i les multes són il·legals i han d’acabar”

by cscatalunya — 18 gener 2024 @ 13:47
Comparte

- El Tribunal Constitucional ja s'ha pronunciat sobre la il·legalitat d'aquesta mena de sancions en reiterada jurisprudència, recorda Ciutadans

Barcelona, dijous 18 de gener de 2024. El grup parlamentari de Ciutadans (CS) ha registrat una llei en el Parlament de Catalunya per a suprimir les multes lingüístiques i per a reemborsar amb interessos l’import de les sancions instades per no retolar o fer ús del català en els comerços catalans. Ha estat el president del partit de centre liberal, Carlos Carrizosa, qui ha fet pública aquesta mesura des del cèntric carrer comercial Portal de l’Àngel. “Les lleis catalanes preveuen sancions per als qui incompleixin l’obligació d’atendre en català als seus clients. Hem vist campanyes vergonyoses contra persones, botiguers a forns, encarregats de pàrquing, a copisteries o cambrers als restaurants” ha denunciat Carrizosa, qui ha assenyalat directament a “la colla de delators ultranacionalistes que assetgen pel simple fet de no parlar català”.

 

“El nacionalisme, profundament intervencionista i sectari, ha carregat contra empleats que en moltes ocasions porten molt poc temps a Catalunya. És reprovable a nivell moral l’assenyalament”, ha expressat Carrizosa. El partit taronja aposta, amb aquesta llei, per liberalitzar el mercat i que qualsevol comerciant pugui atendre en l’idioma oficial que vulgui. “La sanció la imposaria el propi mercat si no s’és capaç d’atendre en tots dos idiomes”, ha afirmat el partit, “l’assetjament i les multes són il·legals i han d’acabar”.

 

En aquest mateix sentit, Carrizosa ha expressat que la reforma instada per CS vol derogar les prescripcions de la Llei de Consum i de la Llei de política lingüística a retolar i atendre en idioma català, així com la devolució d’ofici i amb interessos de les multes imposades. “Aquesta reforma s’ha fet per a adequar la legislació catalana a les sentències del Tribunal Constitucional, que ja s’ha pronunciat sobre la il·legalitat de les sancions. La Generalitat vol obligar a litigar a totes les persones que vulguin fer valer les seves llibertats”.

 

Finalment, CS ha expressat que dona per fet el suport del PP i VOX a la llei i que espera que el PSC de Salvador Illa se sumi a aquesta reforma legal que segueix la jurisprudència del Tribunal Constitucional en aquesta matèria.

Volver a ACTUALIDAD