Actualitat

Ciutadans promourà la creació d’una Comissió d’investigació al Parlament pel Cas Voloh: “els vincles del separatisme amb el Kremlin són evidents”

by cscatalunya — 2 febrer 2024 @ 09:37
Comparte

- Marina Bravo i Noemí de la Calle viatgen a Brussel·les per a denunciar amb CS Europa la trama russa del procés independentista

Brussel·les, divendres 2 de febrer de 2024. El grup parlamentari de Ciutadans (CS) promourà la creació d’una Comissió d’investigació al Parlament de Catalunya per la possible ingerència russa en el procés, segons la qual el Kremlin hauria sufragat econòmica i militarment l’estratègia separatista catalana amb la finalitat de desestabilitzar Espanya i Europa. “Portem anys advertint: els vincles del separatisme amb la Rússia de Putin són evidents”, han declarat.

Marina Bravo i Noemí de la Calle han viatjat aquesta setmana a Brussel·les per a reunir-se amb els seus homòlegs al Parlament Europeu després de descobrir-se les últimes informacions del cas Voloh, que relacionen la Rússia de Putin amb l’independentisme català. Dimarts passat, el jutge encarregat de la trama va prorrogar la recerca al·legant que els emissaris de Putin haurien contactat a l’ex dirigent de CDC, Víctor Terradellas, i a Josep Lluís Alay, tots dos estrets col·laboradors de Carles Puigdemont.

Les diputades han treballat en una iniciativa conjunta amb les eurodiputades Maite Pagaza i Eva Poptcheva amb la finalitat de denunciar el perillós vincle entre el separatisme català i Putin a Barcelona i Brussel·les. Pagaza ja va introduir l’any 2022 la connexió russa amb l’independentisme català en un informe aprovat en el Ple de l’Eurocambra que mostrava la seva preocupació per les connexions de Putin amb el secessionisme català i demanava una investigació exhaustiva de la ingerència russa a Catalunya.

Ara, després de les últimes notícies sobre aquest tema, Bravo i de la Calle consideren prioritari que el Parlament de Catalunya impulsi la creació d’una Comissió de recerca política per a dilucidar les possibles responsabilitats dels dirigents independentistes en el període 2015-2019 en relació amb els contactes que haguessin mantingut amb representants de Rússia, així com els compromisos que haguessin adquirit amb el Kremlin.

“Promourem una sol·licitud de Comissió d’investigació en el Parlament de Catalunya perquè s’investiguin, no ja les responsabilitats penals, però sí les responsabilitats polítiques que van poder tenir els qui llavors governaven entorn a aquest assumpte”, ha exposat Marina Bravo. Per a les diputades, sent un assumpte encara sota judici, han de ser els tribunals els encarregats d’esclarir la responsabilitat penal, però el Parlament ha de “depurar les responsabilitats polítiques que corresponguin, donada l’enorme rellevància de tot l’esdevingut per a la bona marxa de l’autogovern i la societat catalana”.

En aquest sentit, la Comissió tindria per objectiu determinar el possible suport financer de Rússia en la causa separatista, dilucidar actuacions dels dirigents de les forces polítiques independentistes en relació amb els contactes que haguessin mantingut amb representants de Rússia, així com els compromisos als quals haguessin arribat els dirigents de les forces polítiques independentistes amb l’entorn de Putin per a aconseguir la independència efectiva. També consta en el pla determinar i quantificar els danys causats a la imatge internacional de Catalunya provocats per aquestes actuacions.

Per part seva, el Ple del Parlament Europeu celebrarà a instàncies de CS un debat amb resolució sobre la ingerència russa a la Unió Europea, per a pronunciar-se sobre aquest mateix cas, i sobre la presumpta vinculació de l’eurodiputada letona Tatjana Zdanoka com a agent secreta russa. “Atacar Catalunya és atacar Espanya. I atacar Espanya és atacar a Europa i la democràcia”, ha conclòs Noemí de la Calle.

Volver a ACTUALIDAD